Haugesund kommune

Haugesund kommune er finalist til Årets frivillighetskommune 2024

Haugesund kommune har gjennom flere år vist en imponerende innsats for å fremme frivillighet og skape et inkluderende og aktivt lokalsamfunn. Kommunens arbeid med frivillighetspolitikken har vært preget av dialogmøter med lokale frivillige organisasjoner, en god politisk forankring, og en rekke tiltak som legger til rette for møteplasser og samarbeid.

Frivillighetspolitikk

Haugesund gjennomførte en kartlegging av den lokale frivilligheten i 2018 og innledet arbeidet med en ny frivillighetspolitikk med et allmøte for frivilligheten i mai 2019.

I perioden 2022-2023 utarbeidet Kultur, Idrett og Frivillighet (KIF) en felles temaplan. I forkant fikk de rundt 400 innspill fra forskjellige aktører, hvorav de fleste frivillige organisasjoner. Det ble holdt en rekke små og store møter under planarbeidet, hvor frivilligheten kom med konkrete innspill. Denne dialogen har vært helt sentral for utformingen av temaplanen.

I Haugesund har vi tverrpolitisk valgt å satse på frivillighet.
— Nils Konrad Bua, ordfører i Haugesund kommune

Frivillighetspolitikkens politiske forankring

Temaplan for Kultur, Idrett og Frivillighet ble vedtatt i Haugesund bystyre den 5.oktober 2022. Frivillighetspolitikken i kommunen speiles også̊ i temaplanene til andre tjenesteområder enn Kultur, Idrett og Frivillighet. Eksempler er Oppvekst, Helse og Omsorg. Frivillighets-koordinator har mandat til å arbeide tverrfaglig.

Tilrettelegging av møteplasser

Kommunen har flere typer møteplasser for organisasjonene. Kommunen arrangere en årlig frivillighetssamling der organisasjoner kan presentere nye, store prosjekt eller tilbud for de andre organisasjonene og muligheter for samarbeid. En gang i året holder kommunen frivillighetsmesse der alle lag og organisasjoner inviteres til å ha stand og vise frem sine aktiviteter og tilbud for kommunens innbyggere.
For å heve kompetansen og å styrke rekrutteringen i de frivillige organisasjonene, arrangerer Haugesund kommune flere fagkvelder. Tematikk blir bestemt etter innspill fra organisasjonene og kommunen inviterer inn relevante fagpersoner som kan snakke om temaet.

Faste ressursgrupper

Haugesund kommune har valgt å etablere flere faste ressursgrupper for frivillige organisasjoner fordi de mener de blir et mer demokratisk og effektivt organ enn f.eks. et Frivilligråd, som også̊ har blitt vurdert. Ressursgruppene består av små og store organisasjoner som er opptatt av en felles sak/interesse. Ressursgruppene driftes av frivillighetskoordinator og Frivilligsentralen. Ressursgruppene har møter med relevante tjenesteområder/fagfolk i kommunen i saker som er viktige for organisasjonene, for eksempel samarbeidsmuligheter.

Ressursgruppene styrkes samarbeidet og muligheten for å samkjøre tiltak og aktiviteter og få utbytte av hverandres kompetanse. Ressursgruppene vil også kunne fungere som politiske høringsinstanser.

Vi vet, at skal vi løse morgendagens utfordringer så klarer vi ikke det alene.
— Nils Konrad Bua, Ordfører i Haugesund

Frivillighetsplakat

En Frivillighetsplakat ble ferdigstilt våren 2024 og signert av de frivillige organisasjonene. Plakaten er en gjensidig kontrakt mellom kommunen og organisasjonene hvor de forplikter seg til å sammen arbeide for likestilling, inkludering, mangfold, bærekraft og varslingsrutiner. Det siste året har Frivillighetskoordinator fått plass i kommunens beredskapsteam og taler der frivillighetens sak.