Vinner Årets frivillighetskommune 2023:
Bergen

Vinneren av Årets frivillighetskommune 2023 er Bergen kommune. Fv: Fungerende administrerende direktør i KS Helge Eide, Styreleder i Frivillighet Norge Kjell Erik Ullman Øie, konferansier Yousef Hadaoui, Byråd for næring- kultur og idrett i Bergen Reidar Digranes (SP) og Kommunal- og distriktsminister Erling Sande.
Foto: CF Salicath/Frivillighet Norge

 

Juryens begrunnelse

Vinneren av prisen har gjennomført omfattende medvirkningsprosesser blant frivillige organisasjoner i utviklingen av frivillighetspolitikken sin. I tillegg har en bred gruppe med organisasjoner bidratt med innspill underveis for å sikre at frivillig sektors perspektiver ble ivaretatt.  

Frivillighetspolitikken i kommunen er sektorovergripende, og det er ansatt en frivillighetskoordinator til å følge opp det konkrete innholdet i en frivillighetsplan. Kommunen ser på frivilligheten som en sentral støttespiller og flere av kommunens planer understreker betydningen av dialog og samhandling med frivillig sektor. 

Kommunen er tydelig på at den ønsker å være en forutsigbar partner og frivillighetsplanen inneholder flere konkrete virkemidler for dette. Kommunen har blant annet gjort sine tilskuddsordninger mer enkle og ubyråkratiske, og låner lokaler ut til frivillige lag og organisasjoner gratis. I tillegg har kommunen faste møter med ulike råd og utvalg som til sammen favner en stor bredde av frivillige organisasjoner.  

Juryen ønsker å løfte frem at vinneren har som hovedformål å styrke og stimulere frivillig sektor gjennom en helhetlig frivillighetspolitikk. Frivillighetsplanen beskriver hvordan kommunen skal nå målsettingene om bred deltakelse, og en sterk og uavhengig frivillig sektor, ved at kommunens ulike virksomhetsområder har et tydelig eierskap i frivillighetspolitikken. 

Juryens vurdering er at vinneren har utviklet en frivillighetspolitikk som andre kommuner kan la seg inspirere av. 

Finalister 2023

Det er Trondheim, Bergen og Haugesund som er finalister til prisen Årets frivillighetskommune 2023!

 – De tre finalistene er alle gode eksempler for andre kommuner og fylkeskommuner som ønsker å utvikle og forankre en frivillighetspolitikk, sier Stian Slotterøy Johnsen, generalsekretær i Frivillighet Norge og jurymedlem.

Prisen Årets frivillighetskommune ble opprettet av KS og Frivillighet Norge i 2016. 

– Formålet med prisen er å løfte frem kommuner og fylkeskommuner som arbeidet godt med frivillighetspolitikk, sier Gunn Marit Helgesen, styreleder i KS.

Kriteriene for å vinne prisen bygger på samarbeidsplattformen mellom KS og Frivillighet Norge 

Prisen deles ut på Frivillighetens dag 5. desember 2023, på Sentralen i Oslo. I år skal prisen deles ut av Fungerende administrerende direktør i KS, Helge Eide
og styreleder i Frivillighet Norge Kjell Erik Ullman Øie.

 – Alle de tre nominerte kandidatene er gode forbilder og de fortjener alle heder for godt arbeid, sier Helgesen.

 

Haugesund kommune

Frivillighetspolitikken i Haugesund er grundig utviklet gjennom en omfattende dialog med lokale frivillige, inkludert en kartlegging av sektoren og et allmøte i 2019. Frivillighetspolitikken er utviklet gjennom dialog og temaplaner, vedtatt av bystyret i 2022. Kommunen legger til rette for mangfoldige møteplasser, arrangerer årlige samlinger, og tilbyr fagkvelder for kompetanseheving. Haugesund har etablert ressursgrupper for organisasjoner og viser engasjement gjennom frivillighetskoordinator, støtte til flyktninger, og tilrettelegging av kommunale lokaler. Alt i alt er Haugesund en helhetlig og dedikert aktør som støtter og styrker den lokale frivillige sektoren.

 

Bergen kommune

Frivillighetspolitikken i Bergen er utviklet i tett samarbeid med lokale frivillige gjennom omfattende medvirkningsprosesser. Politikken er politisk forankret gjennom vedtak i Bergen Bystyre, og den tverrsektorielle planen for 2022-2025 har som mål å styrke den frivillige sektoren. Bergen legger til rette for dialog og samarbeid gjennom åpne møteplasser, årlige kultursamlinger, og frivillighetspriser. De har et velfungerende møtesystem med frivillighetsutvalg, amatørkulturråd, og idrettsråd. Bergen kommune viser engasjement gjennom frivillighetsstrategi, frivillighetskoordinator, enklere tilskuddsordninger, og fokus på tilpassede lokaler. Alt i alt representerer Bergen kommune en modell for frivillighetspolitikk med omfattende praksis og strategiske partnerskap.



Trondheim kommune

Frivillighetspolitikken i Trondheim er i utvikling gjennom bred dialog, med en kommende temaplan for 2023-2026. Tydelig politisk forankring finnes i "Trondheimsløftet", den overordnede planen som understreker samarbeid mellom tjenester og frivillighet. Kommunen tilbyr mangfoldige møteplasser og har etablert solide møtestrukturer, inkludert det månedlige frivillighetsforumet med NTNU. Dette forumet har vist seg å være effektivt og populært, med fokus på temaer som mangfold, inkludering, ungdom, og sosial bærekraft. Trondheim fremstår som en engasjert og innovativ aktør, aktivt dedikert til å styrke samarbeidet mellom kommune og frivillighet.

 

Om prisen

Sømna vant Årets frivillighetskommune 2022

Prisen "Årets frivillighetskommune" ble opprettet av KS og Frivillighet Norge i 2016. Formålet med prisen er å løfte frem kommuner og fylkeskommuner som arbeider godt med frivillighetspolitikk. I utvelgelsen blir det lagt vekt på hvordan kommunen har utviklet politikken i dialog med bredden av frivilligheten, dens politiske forankring, om den legger til rette for faste årlige møteplasser og på hvilken måte man har involvert den lokale frivilligheten i utviklingen av frivillighetspolitikken.

Kriteriene som juryen fatter sin beslutning på bygger på samarbeidsplattformen mellom KS og Frivillighet Norge.

Hva skal til for å vinne?

Retningslinjene for prisen til årets frivillighetskommune skal basere seg på hovedelementene i «Plattform for samspill og samarbeid mellom frivillig og offentlig sektor»:

  • Kort begrunnelse på hvorfor dere nominerer deres kommuner/fylkeskommune til prisen

  • Er frivillighetspolitikken utviklet i dialog med frivilligheten lokalt? (for eksempel gjennom ulike former for dialogmøter eller undersøkelser). Beskriv gjerne hva slags dialogprosesser som er gjennomført.

  • Hvordan er frivillighetspolitikken forankret politisk? (Eksempler er frivillighetsmelding/plan/strategi, erklæring eller liknende dokument som er vedtatt politisk og inngår som en del av kommuneplanens samfunnsdel). Beskriv gjerne prosessen frem mot vedtak..

  • Legger frivillighetspolitikken til rette for møteplasser? (Eksempler er årlige konferanser, dialogmøter eller frivillighetsarrangementer der politisk og/eller administrativ kommuneledelse og hele bredden av frivillige foreninger møtes). Beskriv gjerne hva slags møteplasser, hvem som deltar fra kommunen, og om møteplassene er åpne for alle typer frivillige organisasjoner eller spesielle sektorer.

  • Har kommunen opprettet, eller lagt til rette for, en fast møtestruktur der frivilligheten innen idrett, kultur, friluft, barn og unge, helse, innvandring, beredskap osv. er representert i et frivillighetsråd, frivillighetsforum e.l. Beskriv gjerne hvordan dette /disse foraene møteplassene fungerer og hvordan de stimulerer til økt samhandling med kommunen og/eller mellom frivillige organisasjoner.

  • Annen relevant informasjon

    Frist for å nominere var torsdag 31.august 2023

Kontaktperson i KS er rådgiver Christian Hellevang eller på mobil 930 81 650.

Du kan lese om mer om prisen på KS sine nettsider.

 

Årets frivillighetskommune 2022: Sømna

 

De andre finalistene:

Finalistene i 2022 er Sømna kommune, Asker kommune og Sandefjord kommune.


Vinner 2021 var Moss kommune!

 
 

Juryens begrunnelse:

I vurderingen av de 3 nominerte kommunene har juryen merket seg at det i år har vært svært høy kvalitet på søknadene.

Vinneren av prisen Årets frivillighetskommune 2021 er en kommune som har jobbet systematisk og målrettet med sin frivillighetspolitikk over flere år. Det legges særlig vekt på hvordan kommunen kan være en attraktiv samarbeidspartner for å støtte opp om arbeidet til frivilligheten. Frivillighetspolitikken er utviklet i tett dialog med bredden av frivilligheten.

Det er etablert et årlig arrangement som fungerer som en møteplass for alle typer lag og foreninger, kommuneansatte og folkevalgte. Her er det servering, mulighet for å presentere egen organisasjon og få faglig påfyll. Arrangementet er et samarbeid mellom kommunen og lag og foreninger.

Kommunen har et Frivillighetsforum som møtes flere ganger årlig. Forumet ledes av kommunens frivillighetskoordinator og er et samarbeidsorgan og kontaktpunkt for kommune og frivillighet. Frivillighetskoordinatoren skal legge til rette for det store mangfoldet av aktiviteter som drives i regi av frivillig sektor.

Vinneren har også etablert et eget Frivillighetens hus. Huset har mange kontorer, møterom og storkjøkken og skal være en inkluderende møteplass for frivillige lag og foreninger og inspirere til samarbeid og utvikling av aktiviteter. Her har frivillighetskoordinator også sitt kontor.

Etter juryens vurdering har kommunens måte å utvikle en levende frivillighetspolitikk stor overføringsverdi til andre kommuner.

Årets frivillighetskommune 2021 er Moss kommune!

Vi gratulerer Moss kommune og håper andre kommuner vil følge deres eksempel!

Tidligere vinnere av prisen:

2016: Drammen kommune
2017: Telemark fylkeskommune
2018: Karmøy kommune
2019: Flekkefjord kommune
2020: Lørenskog kommune