Mage-tarmforbundet
Så mye som 80 prosent av alle funksjonsnedsettelser er usynlige, og mange som lever med en lite synlig diagnose opplever å få kjeft når de bruker handikaptoaletter.
Det ble starten på en kampanje, som har ført til en helt ny skiltstandard på norske toaletter.
– Vi så oss rett og slett lei på at vi hadde en skiltstandard som ekskluderte de usynlige funksjonsnedsettelsene, og mente at det var på høy tid å sette en ny skiltstandard, sier prosjektleder Mailiz de Ramecourt.
– Utfordringen har vært å forklare problemet. Fordi dette her med at folk blir stanset fra å bruke det, eller «blikket», det er det mange som ikke vet om. Du må selv ha en usynlig funksjonsnedsettelse for å vite om det.
Til nå har en rekke kjøpesentre, fornøyelsesparker og små og store virksomheter endret skiltene sine, til skilt der det står «Ikke alle funksjonsnedsettelser er synlige». Snart skal også Avinor med sine 43 flyplasser endre skilt.
– Det har vært en udelt positiv holdning til å endre skiltene, sier de Ramecourt.
– Å gå på toalettet det er et grunnleggende menneskelig behov. Like grunnleggende som å puste og spise. Og FN har også definert tilgang til toaletter som en menneskerett, sier Mads Johansson, generalsekretær i Mage-tarmforbundet.
Nye skilt hjelper en lang rekke grupper.
– Vi får tilbakemeldinger fra blant annet blærepasienter, ME-rammede, personer med endometriose, fibromyalgi, MS og psykiske lidelser som tar kontakt med oss og sier «tusen takk, nå er terskelen lavere for å gå ut i samfunnet».